Εύκολες συνταγές

Συνταγή για κέικ Dulce de Leche και σοκολάτα

Σχετικά με τη συνταγή

Αφεθείτε στον παραδεισένιο συνδυασμό Dulce de Leche και σοκολάτας με αυτή την υπέροχη συνταγή για κέικ. Αυτό το παρακμιακό επιδόρπιο είναι τέλειο για ειδικές περιστάσεις ή κάθε φορά που λαχταράτε ένα γλυκό. Η πλούσια, καραμελένια γεύση του dulce de leche συμπληρώνει υπέροχα την έντονη σοκολατένια καλοσύνη του κέικ. Είναι ένας ακαταμάχητος συνδυασμός που θα αφήσει τους γευστικούς σας κάλυκες να τραγουδούν!

Συστατικά

Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε για το Dulce de Leche και το κέικ σοκολάτας:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια

Κακάο σε σκόνη
1 φλιτζάνι

Μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού

Αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1 φλιτζάνι

Ζάχαρη κρυσταλλική
2 φλιτζάνια

Αυγά
4

Εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια του γλυκού

Πλήρες γάλα
1 1/2 φλιτζάνι

Dulce de Leche
1 φλιτζάνι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δημιουργήσετε αυτό το λαχταριστό κέικ Dulce de Leche και σοκολάτα, συγκεντρώστε τα ακόλουθα εργαλεία και πρόσθετα συστατικά:

  • Δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ 9 ιντσών
  • Περγαμηνόχαρτο
  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπήστε ή ηλεκτρικό μίξερ
  • Λαστιχένια σπάτουλα
  • Σχάρα ψύξης
  • Στάση για κέικ ή πιάτο σερβιρίσματος

Μην ξεχάσετε να έχετε στη διάθεσή σας λίγη επιπλέον Dulce de Leche για το γαρνίρισμα της τούρτας. Ένα πασπάλισμα με σκόνη κακάο ή τρίμματα σοκολάτας μπορεί επίσης να προσθέσει μια πινελιά κομψότητας στην παρουσίαση.

Προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C). Λαδώνουμε τις φόρμες του κέικ και στρώνουμε τους πάτους με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε στην άκρη.
  3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανάμειξης, κρέμα μαζί το μαλακωμένο ανάλατο βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ηλεκτρικό αναμικτήρα για αυτό το βήμα, εάν θέλετε.
  4. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας.
  5. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα ξηρών υλικών στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης, εναλλάξ με το πλήρες γάλα. Ξεκινήστε και τελειώστε με τα ξηρά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Μοιράζετε το κουρκούτι ισόποσα ανάμεσα στις προετοιμασμένες φόρμες του κέικ και ισιώνετε τις κορυφές με μια λαστιχένια σπάτουλα.
  7. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
  8. Βγάζουμε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στα ταψιά για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτό το κέικ Dulce de Leche και σοκολάτα είναι περίπου 30 λεπτά, εξαιρουμένου του χρόνου ψύξης. Ο πραγματικός χρόνος ψησίματος είναι περίπου 25-30 λεπτά, αλλά μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τον φούρνο σας. Είναι σημαντικό να αφήσετε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς πριν προχωρήσετε στα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη υφή και την ευκολότερη συναρμολόγηση.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για βίγκαν:
Για επιλογές φιλικές προς τους vegan, μπορείτε να κάνετε τις ακόλουθες αντικαταστάσεις:

  • Αντικαταστήστε τα αυγά με αυγά λιναριού (1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο αναμεμειγμένο με 3 κουταλιές της σούπας νερό ανά αυγό).
  • Χρησιμοποιήστε γάλα φυτικής προέλευσης, όπως γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, αντί για γαλακτοκομικό γάλα.
  • Επιλέξτε ένα vegan υποκατάστατο βουτύρου ή λάδι καρύδας αντί για ανάλατο βούτυρο.
  • Βεβαιωθείτε ότι η σκόνη κακάο και το dulce de leche δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τις ετικέτες των συγκεκριμένων προϊόντων που χρησιμοποιείτε για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα για μια vegan διατροφή.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Κοσκινίστε τη σκόνη κακάο πριν την προσθέσετε στα ξηρά συστατικά για να αποφύγετε τυχόν σβώλους και να επιτύχετε μια πιο λεία ζύμη.
  • Τα συστατικά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως το βούτυρο και τα αυγά, αναμειγνύονται πιο εύκολα, με αποτέλεσμα ένα κέικ με καλύτερη υφή. Βγάλτε τα από το ψυγείο εκ των προτέρων και αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Όταν κάνετε κρέμα το βούτυρο και τη ζάχαρη, κάντε υπομονή και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο. Αυτή η διαδικασία ενσωματώνει αέρα στο κουρκούτι και συμβάλλει σε ένα πιο ελαφρύ κέικ.
  • Για να μην κολλήσουν τα κέικ στα ταψιά, τα λαδώνουμε καλά και στρώνουμε τον πάτο με λαδόκολλα. Αυτό διευκολύνει την αφαίρεση των κέικ μόλις ψηθούν.
  • Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα ή ένα σουβλάκι για να δοκιμάσετε την ετοιμότητα των κέικ. Τοποθετήστε το στο κέντρο και αν βγει καθαρό ή με λίγα υγρά ψίχουλα, τα κέικ είναι έτοιμα.
  • Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς πριν τα παγώσετε και τα συναρμολογήσετε για να αποφύγετε το λιώσιμο του παγώματος και να εξασφαλίσετε σταθερότητα κατά τη συναρμολόγηση.

Τώρα που είστε εξοπλισμένοι με τις γνώσεις προετοιμασίας του κέικ Dulce de Leche και σοκολάτας, ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε τις θρεπτικές του αξίες ανά μερίδα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί μια ανάλυση των κατά προσέγγιση θρεπτικών αξιών για μία μερίδα Dulce de Leche και κέικ σοκολάτας:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
400

Συνολικό Λίπος
20 g

Κορεσμένα λιπαρά
12g

Χοληστερόλη
80 mg

Νάτριο
200 mg

Υδατάνθρακες
50 g

Ίνα
2g

Σάκχαρα
35 g

Πρωτεΐνη
6g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με συγκεκριμένα συστατικά και μεγέθη μερίδων. Είναι σημαντικό να απολαμβάνετε αυτό το κέικ με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε το Dulce de Leche και το κέικ σοκολάτας, τοποθετήστε προσεκτικά μια στρώση κέικ σε βάση για κέικ ή πιάτο σερβιρίσματος. Απλώστε γενναιόδωρα μια στρώση dulce de leche στην κορυφή χρησιμοποιώντας μια όφσετ σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Τοποθετήστε το δεύτερο στρώμα κέικ από πάνω και πιέστε το απαλά προς τα κάτω.

Για μια κομψή παρουσίαση, μπορείτε να περιχύσετε επιπλέον dulce de leche πάνω από το επάνω στρώμα και να το αφήσετε να πέσει κάτω από τις πλευρές του κέικ. Διακοσμήστε με τρίμματα σοκολάτας ή πασπαλίστε με σκόνη κακάο για μεγαλύτερη οπτική γοητεία. Τα φρέσκα μούρα, όπως τα σμέουρα ή οι φράουλες, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πολύχρωμη γαρνιτούρα.

Αν θέλετε, μπορείτε να σερβίρετε κάθε φέτα κέικ με μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια. Αυτά τα κρεμώδη συνοδευτικά συμπληρώνουν τον πλούτο των γεύσεων dulce de leche και σοκολάτας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και την ποιότητα του κέικ Dulce de Leche και σοκολάτας, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2 ημέρες. Εάν πρέπει να το διατηρήσετε για περισσότερο, βάλτε το στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες. Πριν το σερβίρετε, αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστάνετε μεμονωμένες φέτες για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα για να βελτιώσετε τις γεύσεις.

Για να παγώσετε το κέικ, τυλίξτε το σφιχτά με πλαστική μεμβράνη ή τοποθετήστε το σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Μπορεί να καταψυχθεί έως και 1 μήνα. Όταν είναι έτοιμο να το απολαύσετε, ξεπαγώστε το κέικ στο ψυγείο όλη τη νύχτα και βάλτε το σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αν και αυτό το κέικ Dulce de Leche και σοκολάτα είναι αναμφισβήτητα απολαυστικό, ορισμένα από τα συστατικά του προσφέρουν πιθανά οφέλη για την υγεία:

  1. Κάκαο σε σκόνη: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το κακάο σε σκόνη μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς και να βελτιώσει τη διάθεση.
  2. Αυγά: Μια καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, τα αυγά παρέχουν επίσης απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Β12 και σελήνιο.
  3. Γάλα: Το γαλακτοκομικό γάλα είναι πολύτιμη πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.
  4. Βούτυρο: Αν και το βούτυρο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε.
  5. Ζάχαρη κρυσταλλική και dulce de leche: Αυτά τα συστατικά πρέπει να τα απολαμβάνετε με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Θυμηθείτε, η ισορροπία είναι το κλειδί και η απόλαυση μιας φέτας από αυτό το κέικ ως περιστασιακή απόλαυση μπορεί να είναι ένα ευχάριστο μέρος ενός ολοκληρωμένου τρόπου ζωής.

Παρόμοιες συνταγές

Αν αναζητάτε παρόμοιες συνταγές που γιορτάζουν τον συνδυασμό dulce de leche και σοκολάτας, ακολουθούν μερικές προτάσεις:

  1. Dulce de Leche Brownies: Ετοιμάστε την αγαπημένη σας συνταγή για μπράουνι, στροβιλίστε με κουκλάκια dulce de leche και ψήστε για να δημιουργήσετε ένα αφράτο και ακαταμάχητο επιδόρπιο.
  2. Τάρτα Dulce de Leche σοκολάτας: Συνδυάστε μια παρακμιακή ganache σοκολάτας με dulce de leche σε ένα τραγανό κέλυφος τάρτας για μια εκλεπτυσμένη και απολαυστική απόλαυση.
  3. Σοκολατένια μπισκότα Dulce de Leche: Ανυψώστε τα κλασικά μπισκότα με τσιπς σοκολάτας ενσωματώνοντας κούκλες dulce de leche στη ζύμη. Το αποτέλεσμα είναι μια μαστιχωτή και γευστική απόλαυση.

Εξερευνήστε αυτές τις συνταγές και αφήστε τη δημιουργικότητά σας να ρέει πειραματιζόμενοι με διαφορετικούς συνδυασμούς και τεχνικές.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από τη μαγειρική τεχνογνωσία διάσημων σεφ ζαχαροπλαστικής όπως ο Pierre Hermé και η Christina Tosi. Η δεξιοτεχνία των συνδυασμών γεύσεων και των καινοτόμων τεχνικών έχει επηρεάσει τη δημιουργία αυτού του απολαυστικού κέικ Dulce de Leche και σοκολάτας. Συνδυάζοντας τις πλούσιες καραμελένιες νότες του dulce de leche με τις βαθιές γεύσεις σοκολάτας, στοχεύουμε να προσφέρουμε μια εμπειρία γλυκού που αποτυπώνει την ουσία της εξαιρετικής χειροτεχνίας τους.

Θυμηθείτε, η μαγειρική είναι τέχνη και έχετε την ελευθερία να προσαρμόσετε και να εξατομικεύσετε αυτήν τη συνταγή για να ταιριάζει στις γευστικές σας προτιμήσεις. Φορέστε λοιπόν το

σας

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button