Εύκολες συνταγές

Συνταγή για σούπα ντομάτας

Συνταγή για σούπα ντομάτας

Σχετικά με τη συνταγή

Η ντοματόσουπα είναι ένα κλασικό φαγητό άνεσης που ζεσταίνει την ψυχή με τις πλούσιες και πικάντικες γεύσεις της. Αυτή η συνταγή συνδυάζει ώριμες ντομάτες με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά για να δημιουργήσει μια βελούδινη λεία σούπα που θα σας αφήσει να λαχταρείτε για περισσότερο. Είτε την απολαμβάνετε ως ελαφρύ μεσημεριανό, ορεκτικό ή ως ανακουφιστική επιλογή για δείπνο, αυτή η σούπα ντομάτας σίγουρα θα ευχαριστήσει τους γευστικούς σας κάλυκες.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Ώριμες ντομάτες
1,5 kg

Κρεμμύδι
1 μεγάλο

Σελίδες σκόρδο
3

Ζωμός λαχανικών
4 φλιτζάνια

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Φύλλα βασιλικού
Χούφτα

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη σούπα ντομάτας, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και υλικά:

  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι
  • Μεγάλη κατσαρόλα
  • Μπλέντερ εμβάπτισης ή μπλέντερ πάγκου
  • Ξύλινο κουτάλι
  • Μεζούρες και κουτάλια

Προετοιμασία

1. Ξεκινήστε πλένοντας καλά τις ώριμες ντομάτες και αφαιρώντας τα κοτσάνια.
2. Κόψτε ένα σχήμα «Χ» στο κάτω μέρος κάθε ντομάτας και στη συνέχεια ζεματίστε τις σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα.
3. Βγάζουμε τις ντομάτες από το βραστό νερό και τις μεταφέρουμε αμέσως σε παγωμένο νερό για να κρυώσουν.
4. Μόλις κρυώσει, ξεφλουδίστε το δέρμα και πετάξτε το. Η διαδικασία λεύκανσης βοηθά στην εύκολη αφαίρεση του δέρματος.
5. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις καθαρισμένες ντομάτες και τις αφήνουμε στην άκρη.
6. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου.
7. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
8. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα και να μυρίσουν, περίπου 5 λεπτά.
9. Τώρα, προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
10. Ρίχνουμε μέσα τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει. Αφήστε το να ψηθεί για 15-20 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν.
11. Όσο η σούπα σιγοβράζει, κόψτε τα φύλλα βασιλικού σε μικρά κομμάτια.
12. Αφού ψηθεί η σούπα, χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ εμβάπτισης ή μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπλέντερ πάγκου για να ανακατέψετε μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες.
13. Επιστρέψτε την ανάμεικτη σούπα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε τα σκισμένα φύλλα βασιλικού.
14. Αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
15. Σιγοβράζουμε τη σούπα για άλλα 5 λεπτά για να αναπτυχθούν πλήρως οι γεύσεις.
16. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για σούπα ντομάτας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις μαγειρικές σας δεξιότητες και τον αριθμό των μερίδων που ετοιμάζετε. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για την προετοιμασία των υλικών και επιπλέον 35 λεπτά για το μαγείρεμα και τις τελευταίες πινελιές. Αυτή η συνταγή αποδίδει περίπου 4 μερίδες.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για βέγκαν σούπα ντομάτας, βεβαιωθείτε ότι ο ζωμός λαχανικών που χρησιμοποιείται δεν περιέχει ζωικά προϊόντα. Ελέγξτε τη συσκευασία για τυχόν κρυμμένα μη vegan συστατικά, όπως γαλακτοκομικά ή αρωματικά με βάση το κρέας. Διαφορετικά, αυτή η συνταγή είναι ήδη κατάλληλη για vegans.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Χρησιμοποιήστε ώριμες, ζουμερές ντομάτες για την καλύτερη γεύση. Εάν δεν υπάρχουν φρέσκες ντομάτες, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ντομάτες σε κονσέρβα.
– Προσαρμόστε το καρύκευμα σύμφωνα με το γούστο σας. Μη διστάσετε να προσθέσετε περισσότερα βότανα ή μπαχαρικά για επιπλέον γεύση.
– Για πιο λεία υφή, στραγγίστε την ανάμεικτη σούπα μέσα από ένα λεπτό πλέγμα.
– Γαρνίρετε τη σούπα με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκα φύλλα βασιλικού για μια απολαυστική παρουσίαση.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
120

Συνολικό Λίπος
5 g

Νάτριο
800 mg

Υδατάνθρακες
16g

Ίνα
4g

Πρωτεΐνη
3g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Αυτή η σούπα ντομάτας συνδυάζεται καλά με σάντουιτς με τραγανό ψωμί ή ψητό τυρί. Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε μαζί με μια φρέσκια σαλάτα για ένα πλήρες γεύμα. Για να προσθέσετε μια νότα κομψότητας στην παρουσίασή σας, γαρνίρετε κάθε μπολ με ένα κλωνάρι φρέσκο ​​βασιλικό και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τη ντοματόσουπα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Θα παραμείνει φρέσκο ​​για έως και 3-4 ημέρες. Όταν το ξαναζεστάνετε, απλώς τοποθετήστε την επιθυμητή μερίδα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών για να προσαρμόσετε τη συνοχή, καθώς η σούπα μπορεί να πήξει κατά την ψύξη.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Οι ντομάτες είναι το βασικό συστατικό αυτής της σούπας και είναι γεμάτες με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, καλίου και αντιοξειδωτικών όπως το λυκοπένιο. Αυτές οι ενώσεις συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, προάγουν την υγεία της καρδιάς και μπορεί ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο παρέχουν επιπλέον οφέλη για την υγεία. Περιέχουν ενώσεις που έχουν αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες, υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Τα φύλλα βασιλικού όχι μόνο προσθέτουν γεύση, αλλά προσφέρουν και αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αυτή η σούπα ντομάτας είναι χαμηλή σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ παρέχει καλή ποσότητα φυτικών ινών, καθιστώντας την μια θρεπτική επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους ή στοχεύουν σε μια πιο υγιεινή διατροφή.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας αρέσουν οι σούπες με βάση την ντομάτα, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι συνταγές:
– Ψητή σούπα ντομάτας: Το ψήσιμο των ντοματών πριν τις ανακατέψετε δημιουργεί μια βαθιά και καπνιστή γεύση.
– Κρεμώδης σούπα ντομάτας: Η προσθήκη μιας πινελιάς κρέμας και φρέσκου βασιλικού δίνει μια κρεμώδη και αρωματική πινελιά στην κλασική σούπα ντομάτας.
– Πικάντικη σούπα ντομάτας: Για όσους αγαπούν τη ζέστη, η προσθήκη πιπεριών τσίλι ή μπαχαρικών όπως η πάπρικα μπορεί να ανεβάσει το γευστικό προφίλ.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για σούπα ντομάτας αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ όπως ο Jamie Oliver και η Ina Garten. Και οι δύο σεφ είναι γνωστοί για τις γευστικές αλλά προσιτές συνταγές τους που αναδεικνύουν τα φρέσκα υλικά. Η έμφαση που δίνουν στην απλότητα και την ποιότητα των υλικών λάμπει σε αυτή τη νόστιμη ντοματόσουπα.

Φορέστε λοιπόν το καπέλο του σεφ σας και ετοιμαστείτε να απολαύσετε ένα μπολ με ανακουφιστική σούπα ντομάτας που θα ζεστάνει την καρδιά σας και θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Καλή όρεξη! 🍅🥣

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button